NYITVATARTÁS
Hétfő – Péntek: 7:00-16:00 Szombat: 7:00-12:00

Közzétéve: 2024. február 21.

Hidegburkolási trendek: milyen járólapot és csempét javasolnak a szakértők?

Járólap és csempe trendekről írt összefoglalónkkal segítünk neked a választásban.

Hogyan válasszunk hidegburkolatot?

Örök kérdés, hogy vajon jó döntés-e a nappaliba járólapot választani vagy maradjunk inkább a laminált padlónál? A hidegburkolatok kiválasztásánál számos funkcionális és esztétikai szempontot kell figyelembe venni, az alábbiakban csoportosítottuk őket.

Csúszásmentesség

A fürdőszobában vagy a teraszon a csúszásveszély egy valós probléma lehet a nedves felületek miatt. Ezért fontos, hogy olyan járólapot válasszunk, amely csúszásmentes felülettel rendelkezik. Sok járólapnak olyan különleges csúszásmentes bevonata van, amely segít csökkenteni a balesetek kockázatát. Az R10-es jelzés normál felhasználásra javasolt, azonban például egy kültéri teraszra, ami nem fedett, már erősen ajánlott az R11-es jelzésű burkolat választása.

Esztétikai szempontok

Az esztétikai megjelenés szintén fontos szempont. A járólap színe, mintája és textúrája befolyásolja a fürdőszoba hangulatát és stílusát. Vegyük figyelembe a fürdőszoba többi elemét (kád, zuhanyfülke, fürdőszobai bútor stb.) és a saját ízlésünket is, amikor kiválasztjuk a burkolatot. A világos színek növelik a tér érzetét, míg a sötétebb színek melegebb és intimebb atmoszférát teremthetnek.

Napjainkban nagyon közkedvelt a kő- és fahatású kerámia, mely természetességet áraszt otthonunkban. Különösen fiatalos megjelenést kölcsönöz a fahatású burkolatok halszálka mintában történő burkolása.

A natúr márványutánzat stílusos és elegáns, a valódi márvány megfizethetőbb alternatívája. Jól kombinálható más anyagokkal és színekkel.

Színekben a jelenleg divatos, mediterrán vöröses mellett a gránit, az antracitszürke és a bézs egyaránt megtalálható a kínálatban. Minták terén a növényi ábrázolások mellett egyre hangsúlyosabbak a régi időket idéző geometrikus formák.

Méret és elrendezés

A járólap, illetve a csempe mérete és elrendezése is erősen átgondolandó szempont. A nagyobb csempék ugyanis általában optikailag nagyobbá teszik a teret, míg a kisebb csempék részletesebb mintázatok megjelenítését teszik lehetővé.

Kisebb, különösen négy fallal zárt helyiségekben kerüljük a túlzó mintákat és az erős színeket. Továbbá nem szerencsések a közkedvelt nagyobb, például 60×60 méretű járólapok sem, mert ezek optikailag még inkább szűkké fogják tenni az apró fürdőszobát, konyhát. Ehelyett a világos, naturális árnyalatokat és kisebb, például 30×30 cm-es vagy 30×60 cm-es járólapokat érdemes választani. Ha mindenképpen különlegesebb burkolatot szeretne, ajánljuk a metrócsempe-szerű, téglalap alakú, keskeny formákat.

Nappalik és nagyobb helyiségek hidegburkolása

A burkolat kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy padlófűtés lesz-e a lakásban, ugyanis a kerámia hővezetése sokkal jobb, mint a fáé, így ezesetben érdemesebb a kerámia mellett döntenünk a laminált padló helyett.

A közösségi terek, amerikai konyhák, nappalik vagy előterek esetében, ha egybefüggő, nagyobb terület áll rendelkezésre, az idei trendek a folytonosságban hisznek. Sőt, a beltéri járólapokat a külső, hidegburkolással lefedett területekre is kiterjesztik, a benti stílus megjelenik a teraszon, udvaron.

 

 

Kínálatunkban megtalálja a klasszikus kerámiáktól kezdve a legújabb trendeken át az egyedi, különleges darabokat is. Manapság egyre elterjedtebbek az extrém nagy méretű (akár 120×280 cm-es) lapok, amelyek homogén felületek kialakítására alkalmasak, falra is burkolhatók.

Költség

A burkolatok ára jelentősen változhat a különböző típusoktól és márkáktól függően. Állapítsuk meg a számunkra elfogadható költségkeretet és ennek megfelelően válasszunk terméket, megvizsgálva több gyártó árszintjét is egy időben.

Ma már a fürdőszoba tervezése sokkal könnyebb és költséghatékonyabb a 3D-s tervezőprogramoknak köszönhetően. Ezek a programok lehetővé teszik, hogy élethű, részletes terveket készítsünk a fürdőszobánkról, amelyek segítenek a tervezés során felmerülő kérdések gyors megválaszolásában és a számunkra legtökéletesebb eredmény elérésében.

A 3D-s tervezőprogramokkal könnyen számíthatjuk ki az egyes anyagok szükségletét, például csempék, padlóburkolatok, csemperagasztók vagy festékek mennyiségét. Ez segít elkerülni az anyaghiányt vagy éppen a túlkészletet, valamint pontosabban becsülni a felmerülő anyagköltségeket.